Monday, March 13, 2017

AWAS Pembela Kucing, Cacing Ini Mungkin Ada Dalam Kulit Anda.. Sila Baca!!!

AWAS Pembela Kucing, Cacing Ini Mungkin Ada Dalam Kulit Anda!!




Kucing merupakan haiwan peliharaan paling popular di Malaysia dan di seluruh dunia.

Sememangnya manusia akan terhibur dan jatuh hati dengan telatah dan sikap kucing yang amat mesra dengan manusia.

Namun seorang doktor telah berkongsi ada kesan sampingan memelihara kucing ini.

Ini boleh berlaku jika kucing tersebut kotor dan tidak dijaga dengan baik.

Jom baca pendedahan doktor ini.

ILMU KESIHATAN. Artikel 512.
Doc/anda kadang2 drive leh sesat jalan. Tau tak anda, CACING PUN BOLEH SESAT. Hihihi" AWAS SESIAPA YG BELA KUCING!!

Tadi kat Klinik doc ada seorg Pemuda handsome. Kacak orgnya. Masuk je bilik consultant doc terus berkata: " Cer tengok kulit badan saya doc..habis jadi PETA JALAN BENGKANG BENGKOK. SIMPANGAN TRAFIK LIGHT PUN ADA. Mcm peta! Apa benda ni doc". Kecian dia...dah merana berminggu dah!!


Ni le "CACING SESAT". Anda cer cek kulit badan, kaki, tangan atau punggung anda atau anak anda. Ada tak CACING SESAT ni? Kami org Perubatan panggil CUTANEOUS LARVA MIGRAN.
(Ancylostoma braziliensis, Ancylostoma caninum, dan Gnathostoma spinigerum)

A. Apa CUTANEOUS LARVA MIGRAN atau CACING SESAT!

Cacing ni hidup & membesar hanya di kucing & anjing. Hihihi.. bila binatang ni berak bersama telur cacing ni yg menetas jadi larva filariform yg hidup di dlam tanah, lumpur, pasir & tempat kotor.Klu kita bekerja atau anak bermain di kwsan ni yg ada najis ni....jaga2 le..kita boleh TERTELAN TELURnya atau larva ni boleh MENEMBUS MASUK kedlm KULIT anda/manusia.

Pd awalnya kulit anda bentuk biji kemerahan yg sangat gatal. Larva cacing ni hanya boleh bergerak melalui terowongan yg dibentuknya di PEMUKAAN kulit kita je. Ia tak leh nasuk kedlm badan anda je. Dari bentuk biji merah..lps tu memanjang...sampai menjalar jadi bengkang bengkok mcm ulaq spt jalan simpang sior kat Penang ni.

B. Info tambahan yg doc nak U all kena tau.

1. Doc nak bgi tau ia bergerak 2-3 mm sehari...bayangkan klu berminggu atau berbulan klu tak ubati.!! ...dah jadi WORLD MAP! dibadan anda.
2. Tpi ingat di dlam tubuh manusia larva tak dpt kembang jadi cacing dewasa.
3. Klu tak ubati kulit abda gatai ...ada garu...kulit jadi inflamasi dan terinfeksi benanah!

C. Rawatan.
1.Mai cepat jumpa doctor anda/ doc.
Mkn UBAT CACING...2-3 hari.
2.Mkn antibiotik klu infeksi. Dan cream gatal.
3.Klu nasib baik....terowong yg terdepan tu kemungkinan ada larva cacing tu.....hihihi doc korek je le.....hihihi.

D. Cegahan.
1.Pikiaq 2X sebelum bela kucing.
2 Pakai kasut dan glove bila kerja ditempat tanah kotor. Make sure anak kita besepatu masa luar rumah. Bersih tangan sebelum mkn.
3. Mkn ubat Cacing...untk anda dan kucing. Jaga kebersihan kucing anda.

Doc hrp Artikel ni manafaat bagi anda.
ELAK CACING SESAT! ANDA JANGAN SESAT cukup le....hihihi.
Ada soalan.....doc jawap bila doc lapang. Tk.

**Dr. Abdul Rahim.
Klinik Abdul Rahim
2-D Pangsapuri Garuda
11900 Bayan Lepas.
Penang.
Tel 04 -6444181


Itulah perkongsian dari seorang doktor perubatan.

Turut dikongsikan adalah beberapa keping gambar:

0 comments:

Post a Comment